
Frenštát p.R.
Irish Grill Bar, Frenštát pod Radhoštěm (UZAVŘENO)
Hodnocení: ** (Špatný)
Datum návštěvy: 01/2018


Pro objevení hlavních vstupních dveří grill pubu budete muset absolvovat cestu do 3.patra multifunkčního domu po schodech či výtahem, za dveřmi se pak vydejte vpravo, na levé straně se nachází herna. Uvnitř podniku si dal někdo na interiéru záležet, bar je kombinací dřeva s cihlou, v prostoru jsou položeny masivní sudy s nápisy, které odkazují na nejznámější irskou whiskey Jameson. Reklamu na tuto značku najdete téměř všude, také na stropě, na zdech, nad barem v podobě krabic ze speciálních edicí, možná toho může být na někoho až moc. Ale celkově je možné hodnotit interiér pozitivně. Méně tak už nabídku čepovaných irských piv a ciderů, neměl jsem možnost objednat si vůbec žádný. Už pouze jako žert mohu vnímat, že jsem v pubu, který se nazývá irským, dostal Guinness pouze v lahvi s objemem 0,33l a do skleničky od džusu. Dá se pochopit, že ve Frenštátě není kupní síla, ani zvyk pít tohle pivo, ale pokud chci ve městě provozovat podnik, který nazývám irským, tak je potřeba hosty naučit tenhle irský klenot pít a přesvědčit je příběhem, chutí, servírováním, výjimečností a případnými promo akcemi. Není ničím zvláštní čepovat všude dostupné české piva, které mají Pepa za rohem, Tonda přes ulici a Anča za křižovatkou. Pochopil bych ještě nabídku některého z regionálních minipivovarů, která bude doplněna o lahvová irská a anglická piva, nepochybně také irský cider. Takhle podnik ale působí jako česká hospoda, co si chce hrát na irskou, ale provozovatel s tím žádné zkušenosti, o vztahu k této kultuře ani nemluvě. Běžně dostupným je nyní na českém trhu také irský jablečný cider Magners, který čepují ve většině podobných podniků u nás, jsem rád, že zde nejmenovaný pivovar zatím nenatlačil jejich chemickou sloučeninu Kingswood. Když už jsem tedy měl smůlu s irským pivem i ciderem, tak jsem to zkusil s irskou whiskey. Jelikož značku a chuť Jamesonu znám a v sortimentu jiných značek to žádná hitparáda nebyla, zkusil jsem něco méně známého, co jsem ještě nepil a na co mě nalákal stojánek umístěný na stole. Jednalo se o Devil's Apple, kombinace irské whiskey Paddy, jablečné šťávy a skořice, ale tato varianta byla vyprodaná, stejně jako druhá medová Bee Sting. Podobně jsem dopadl také s jednou položkou z obědového jídelního menu, to se dá však prominout, bylo už před druhou hodinou, tedy časem, kdy začíná kuchař připravovat i jiná jídla než ta obědová, jak mi bylo sděleno ochotnou obsluhou, která samozřejmě za nabídku nápojů zodpovědná nebyla. Na dřevěném uhlí se podle jídelního lístku griluje až od 16h, tak jsem si objednal alespoň hovězí guláš s domácím špekovým knedlíkem a i přesto, že jsem ho neměl možnost zapít chutným irským nápojem, tak jsem byl s kvalitou i chutí spokojen. Určitě by mě potěšilo alespoň pár irských jídel, vždyť jehněčí kotletky na rozmarýnovém kouři se mezi ostatními jídly, které nemají s irskou kuchyní moc společného, musí cítit opuštěně. Jsem přesvědčen, že při troše úsilí a chuti něco zlepšit, by se dalo na spoustě věcí zapracovat a celý podnik pozvednout na mnohem vyšší úroveň. Když už se prezentuje jako Irish Pub, tak ho postavit jen na jedné značce whiskey a hezkém interiéru, to mi připadá zatraceně málo.
